Sto smaków Aliny: Przystawka z awokado

Print Friendly, PDF & Email

2012-08-22. Coś zimnego, coś małego: w upalne dni późnego lata na pewno to będzie smakowało. Tę dziwną potrawę – niby-sos, niby-lody – już kiedyś opisałam i podałam przepis. Odkryłam ją w książce Alicji B. Toklas, podającej przepisy w większości na oryginalne, artystyczne wręcz jedzenie. Ten jest na pewno oryginalny.

Wykorzystałam go podając w stylu nawiązującym do kuchni meksykańskiej

Awokado z lodami pomidorowo-czosnkowym (na 2 osoby)

awokado
chili
szalotka lub czosnek
garść świeżej kolendry
sok z limonki lub cytryny
2 porcje „lodów” wg przepisu podanego przez Alicję B. Toklas

Owoc kroimy na pół, wyjmując pestkę. Skórkę zdjąć. Odciąć spód, aby owoc można było postawić. Odcięty spód pokroić w kostkę. Podobnie skroić oczyszczoną papryczkę chili i szalotkę lub czosnek. Posiekać kolendrę. Wymieszać wszystko, skropić sokiem z limonki lub cytryny. Sałatkę włożyć do połówek owocu, przybrać majonezem. Obok ułożyć porcję „lodów”.

A w ogóle awokado jest kulinarnie bardzo ciekawe: czy umieścić je z owocami, czy raczej z warzywami? Jada się je przecież głównie jako przystawkę, dodatek do sałatek, nawet do mięs. Ale bywa i surowcem do przyrządzania deserów.

Botanicznie się nazywa: smaczliwka wdzięczna. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Po świecie rozprowadzili je Hiszpanie. Dzisiaj jest uprawiane na Florydzie, w Afryce, w Izraelu, ale i w Europie: w Hiszpanii i w południowej Francji. Owoce w kształcie gruszki rosną na wiecznie zielonych drzewach o skórzastych liściach. Zawierają znaczne ilości tłuszczów, witaminy A oraz potasu. Są pożywne. I bardzo kaloryczne: 100 g dostarcza 240 kalorii (dla porównania: jabłko 30–50). Ciemnozielone, o mocnej, skórzastej skórze. W środku seledynowożółtego, mączystego miąższu znajduje się duża brązowa pestka. Owoc ma dyskretny aromat orzechowy.

Jeżeli chcemy kupić owoce dojrzałe, do natychmiastowego zjedzenia, sprawdźmy, czy ich miąższ pod naciskiem palca się ugina. Jeżeli owoce mają czekać, mogą być twarde; dojrzeją zawinięte np. w gazetę. Przechowują się dobrze na najmniej chłodnej półce lodówki.

Jak je jeść? Na pewno jako elegancką przystawkę. Klasyczną przyrządzimy z owocu przekrojonego i wypełnionego farszem, np. z krabów czy krewetek. Dodaje się je do sałatek w stylu meksykańskim. Przetarte łączy się z musami i kremami. Jak w słynnym pikantnym sosie guacamole. A może do herbaty podać grzanki posmarowane przetartym miąższem awokado i przybrane połówką włoskiego orzecha? Spróbujmy.

Alina Kwapisz-Kulińska

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)