Jak gotować brokuły?

Print Friendly, PDF & Email

2017-05-24.

15. rok w Cetniewie, moim prywatnym ogrodzie PRL: ta sama nadbałtycka aura ośrodka przygotowań olimpijskich skrzyżowana z Funduszem Wczasów Pracowniczych. Za mało luksusowa dla dzisiejszych olimpijczyków; dla mnie wystarczy, żeby zrzucić pięć kilo i zanurzyć się w świecie mojej przeszłości.

Typowa scena z Cetniewa. Przy stole z napisem „Dieta warzywno-owocowa 1000 kalorii”, trzymam w ręku kawałek rozgotowanej brokuły i widząc wchodzącą do przeszklonej na Bałtyk stołówki kierowniczkę żywienia zbiorowego, zapraszam ją do stołu.

— W zeszłym roku obiecano mi, że brokuły, żeby nie zabrać im chrupiącości, będą lekko niedogotowane, czy pani samej takie brokuły nie lepiej by smakowały?

— Mnie osobiście tak, ale mieliśmy kiedyś reklamacje od stołowników, że brokuły są niedogotowane, a wszystkim dogodzić nie można.

— Rozumiem, ale czy zgodzi się pani ze mną, że brokuła zanim zostanie rozgotowana znajduje się z w stanie niedogotowania? Czy nie warto by podać ja w stanie chrupiącym, a przy ewentualnej reklamacji zabrać do kuchni, zanurzyć w gotującej się wodzie i rozgotowaną odnieść reklamantowi?

— Dobry pomysł, ale proszę wziąć pod uwagę, że my żywimy setki sportowców i nie starcza nam czasu na indywidualne zamówienia.

W tym momencie podchodzi do stołu moja ulubiona kaszubska kelnerka.

— Panie Marianie, wiem, że maja być niedogotowane, kucharka się zagapiła, w przyszłości ja sama dopilnuję tego i wszystkiego innego, czego sobie pan życzy.

Przy sąsiednim stole siedzi kilkunastu sportowców w dresach z napisem „Deutschland”. Tylko jedna z ich twarzy jest nordycka, reszta mieni się kolorami Afryki i Bliskiego Wschodu. Zatrzymuję podchodzącego do stołu trenera.

— Ja jestem Duńczykiem, drugi trener jest Irlandczykiem, trzeci Niemcem. Trenujemy tutaj niemiecką kadrę bokserską.

— A dlaczego tylko jeden wśród nich wygląda na Niemca?

— Wszyscy są obywatelami niemieckimi. Wybraliśmy najlepszych. Mamy jednego uchodźcę. Waga musza.

W dzisiejszych Niemczech wiedzą jak gotować brokuły, żeby chrupały. Kucharka nazywa się Angela Merkel.

Marian Marzyński

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 4 votes)
Jak gotować brokuły?, 5.5 out of 10 based on 2 ratings

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com