Hazelhard je robaki

Print Friendly, PDF & Email

2017-11-30.

Nie wiem, czy Ktoś czytał stronę Nowoczesnej Powiat Piaseczno. Można tam zajrzeć, bo jest tam sporo niezwykle ciekawych artykułów. Czytam je sobie dosyć często zachwycając się inteligencją autora (czyli mnie  🙂 ).

Z racji różnych zawirowań w Nowoczesnej mam małą przerwę, którą chętnie wykorzystuję, żeby wrócić do Przyjaciół ze SO, których uwag bardzo mi brakuje.

Jeżeli Ktoś ma takie uwagi na temat .N, to chętnie odpowiem, jednak w niniejszej notce podzielę się moimi myślami na temat, który powinien być najważniejszym, a jest całkowicie pomijanym w mediach.

Zacznę od anegdotki. Jak zaczynałem „karierę” w .N zaproponowałem szereg tematów, którymi powinniśmy się zajmować. Kwestie zastępowania węgla przez fotowoltaikę, prowadzenia badań w dziedzinie technologii kwantowych (kryptografia, zegary atomowe, sensory masy, i in.), sterylizacji szpitali (sepsa zbiera żniwo w postaci tysięcy zgonów rocznie), czy eliminacji smogu, nie wzbudziły kontrowersji. Natomiast moje zalecenie, żeby przestawić się na jedzenie robaków,  nie wzbudziło entuzjazmu i ten punkt z moich rekomendacji został wykreślony.

A szkoda, bo przyszłość ludzkości zależy od tego, jak szybko przestawimy się na jedzenie robaków.

Corocznie na świecie marnuje się 1,3 mld ton żywności rocznie (czyli prawie 200 kg na osobę). W Polsce marnujemy 9 mln ton, czyli na osobę powyżej średniej. Jednocześnie corocznie kilkanaście milionów ludzi na świecie umiera z głodu, a miliard jest permanentnie niedożywionych. Wiem, że wegetarianie uważają, że gdybyśmy przestali jeść mięso, to wszystkich można byłoby łatwo wyżywić, ale jednak co krewetki to krewetki, a befsztyczek to befsztyczek. Niestety, białka dla 10 miliardów nie zapewnimy hodując krowy i ryby, bo byśmy już do końca zasyfili naszą Planetę. Oczywiście, można hodować białko in-vitro, ale póki co jest to raczej science-fiction, chociaż i w tym kierunku należy podążać.

Rozwiązaniem na najbliższe lata są robaki. W Polsce, w miejscowości nomen-omen Robakowo, powstaje fabryka białka z robaków, z której możemy wszyscy być dumni. Dumni też z tego, że technologia została opracowana dzięki funduszom Narodowego Centrum Badań i Rozwoju i Fundacji na rzecz Nauki Polskiej. Można o tej technologii poczytać na stronie:

Wyborcza.pl

No Description

Jakie są zalety robaków:

  1. Można je karmić jedzeniem, które teraz wyrzucamy. Zjedzą też zepsute.
  2. Emitują kilka razy mniej gazów cieplarnianych.
  3. Są bardzo odporne na choroby- prawdopodobnie nie trzeba byłoby ładować w nie antybiotyków, jak to się robi z większymi zwierzętami.

Na razie w Robakowie produkuje się z robaków paszę, między innymi dla jesiotrów, które nam produkują kawior. Pytanie, kiedy my będziemy mogli je jeść?

Film science fiction „Blade runner 2049” zaczyna się scenami w fabryce protein z robaków. Tak kiedyś na pewno będzie. Gdyby Polska była prekursorem tej technologii, byłoby fantastycznie. Jest na to wielka szansa. Ja, w każdym razie, chętnie porzucę befsztyki na rzecz robaków. Myślę, że smakują trochę tak, jak krewetki. Wystarczy dodać czosnku i sosu sojowego.

Hazelhard

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Rating: 8.2/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +9 (from 13 votes)
Hazelhard je robaki, 8.2 out of 10 based on 5 ratings

28 komentarzy

  1. agluszek 2017-11-30
    • BM 2017-11-30
      • hazelhard 2017-11-30
        • BM 2017-11-30
    • hazelhard 2017-11-30
  2. PIRS 2017-11-30
    • hazelhard 2017-11-30
  3. hazelhard 2017-11-30
    • BM 2017-11-30
  4. PIRS 2017-11-30
    • hazelhard 2017-11-30
  5. j.Luk 2017-11-30
    • hazelhard 2017-11-30
      • j.Luk 2017-11-30
        • hazelhard 2017-11-30
  6. PIRS 2017-11-30
    • hazelhard 2017-12-01
  7. PIRS 2017-12-01
  8. BM 2017-12-01
  9. hazelhard 2017-12-01
  10. hazelhard 2017-12-03
    • A. Goryński 2017-12-03
  11. sroka 2017-12-08
  12. Eternal 2017-12-09
  13. Eternal 2017-12-09
    • hazelhard 2017-12-09
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com