Kategoria: Sto smaków Aliny

Sto smaków Aliny: Jesienna cukinia ze smakiem muszkatołowca

Sto smaków Aliny: Jesienna cukinia ze smakiem muszkatołowca

2012-09-02. Kolejne warzywo, które smakuje najbardziej pod koniec lata. Ranki i wieczory chłodniejsze, dni coraz mniej słoneczne. Trudno. Kupmy sobie cukinie, im mniejsze, tym lepsze. Jędrniejsze i bez pestek. W moim zeszycie-trzydziestolatku wykryłam przepis na ciekawą tartę. Z gotowego ciasta francuskiego; wtedy marzyłam, …
Sto smaków Aliny: Papryka rządzi

Sto smaków Aliny: Papryka rządzi

2012-09-01. Godzę się z nadejściem jesieni, bo kojarzy mi się z najsmaczniejszymi warzywami. Jednym z tych jesiennych – obok cukinii, dyni, dojrzałych pomidorów – jest papryka. Pamiętam czasy, gdy na polskich stołach jej nie było. Rodakom powoli przypominały o jej istnieniu wycieczki do Bułgarii, …
Sto smaków Aliny: Piękny kolor, pełnia owocowego smaku

Sto smaków Aliny: Piękny kolor, pełnia owocowego smaku

2012-08-31. Takie są morele . Bardzo je lubię. Nazywane były niekiedy (z rosyjskiego? z niemieckiego?) aprikozami. Ale Wojciech Wielądko, kucharz Stanisława Augusta, dał na nie przepis pod nazwą Konfitury z morel Konfitury z morel całych lub w pół krajanych podobnież sporządzisz jak ze śliwek. Także z gruszek …
Sto smaków Aliny: Szaszłyki

Sto smaków Aliny: Szaszłyki

2012-08-30. Znów danie z mojego zeszytu z lat 80. z pracowicie spisanymi przepisami, które wtedy wydawały się ciekawe. Postanowiłam wszystkie wykonać. Oto danie obiadowe, które można wykonać na grillu, ale i w piekarniku. Pamiętam, że przed laty tę potrawę przygotowałam. Wydawała mi się bardzo elegancka, chociaż …
Sto smaków Aliny: Krewetki szybkie i efektowne

Sto smaków Aliny: Krewetki szybkie i efektowne

2012-08-28. Krewetki zawsze warto mieć w zamrażalniku. Oczywiście, jeżeli się je lubi. Staram się kupować zawsze wtedy, gdy znajduję te w korzystnej cenie. A można się natknąć na ciekawe promocje. Najlepsze są krewetki duże, im większe, tym lepsze, choć i droższe. Warto …

Sto smaków Aliny: O rzeczach poziomych, czyli kuchni romantycznej

2012-08-27. W roku 1930 jeden z numerów tygodnika „Bluszcz” poświęcono romantyzmowi. Był to czas młodości babć redaktorek, na pewno wiele z nimi rozmawiało, romantyzm znało więc z rodzinnych opowieści. Epokę omawiano wszechstronnie. Nie mogło zabraknąć opowieści o romantycznej kuchni. Tekst – oczywiście autorstwa Pani …
Sto smaków Aliny: Sos z Jutrzenką w nazwie

Sto smaków Aliny: Sos z Jutrzenką w nazwie

2012-08-26. Miłośnicy pomidorów, a zwłaszcza pomidorowych sosów, obok klasycznego, włoskiego, wykonywanego po prostu z duszonych pomidorów (ewentualnie z cebulą), mają w odwodzie jeszcze jeden: sos Aurora (sauce aurore). Jak wiadomo, Aurora to starorzymska jutrzenka. Może komuś rozbielona czerwień sosu przypominała niebo o wschodzie …
Sto smaków Aliny: Przystawka z awokado

Sto smaków Aliny: Przystawka z awokado

2012-08-22. Coś zimnego, coś małego: w upalne dni późnego lata na pewno to będzie smakowało. Tę dziwną potrawę – niby-sos, niby-lody – już kiedyś opisałam i podałam przepis. Odkryłam ją w książce Alicji B. Toklas, podającej przepisy w większości na oryginalne, artystyczne wręcz jedzenie. Ten jest …