Kategoria: Sto smaków Aliny

Sto smaków Aliny: Lody na gorąco

Sto smaków Aliny: Lody na gorąco

2012-08-02. Nie tylko z podaniem tych lodów jest kłopot, bo wymaga nieco uwagi, ale i z samą nazwą. Międzynarodowa nazwa takich lodów z jakiegoś powodu to omlet norweski (omelette norvégienne). Tak ten efektowny deser nazywa „Larousse gastronomique”, dodając, że inna nazwa to Baked Alaska. Taki „omlet” …

Sto smaków Aliny: Obiad dla kowbojów

2012-08-01. Planowanie przyjęcia zimą skutkuje tym, co mnie spotkało. A właśnie zimą ustaliłyśmy z moimi przyjaciółkami (ze szkolnych lat) spotkanie z okazji moich urodzin. No cóż. Wtedy nie przewidziałam takiej pogody. Żar bucha zza okna, rolety nie powstrzymują słońca, a ja szykuję jedzenie jak …
Sto smaków Aliny: Łosoś w upał – szybko pieczony

Sto smaków Aliny: Łosoś w upał – szybko pieczony

2012-07-31. W tak upalną sobotę nie chce się za bardzo jeść, a zwłaszcza stać w gorącej kuchni. Ale jednak, choćby pod wieczór, zapewne zechcemy podać coś więcej ponad zimne napoje. A może zaprosiliśmy gości? Prosty i szybki do przyrządzenia jest zawsze łosoś. Uprościłam jego pieczenie maksymalnie. …
Sto smaków Aliny: Porzeczki mają się nieźle

Sto smaków Aliny: Porzeczki mają się nieźle

2012-07-30. Słynny francuski smakosz Anathelme Brillat-Savarin, autor „Fizjologii smaku” z początków wieku XIX, wygłosił szokującą maksymę: „obiad bez deseru jest jak piękna kobieta bez oka”. No cóż. Jak widać, stosunek do deserów miał bardzo… emocjonalny. Do dzisiaj wielu Francuzów nie wyobraża sobie …
Sto smaków Aliny: Moda barrrdzo dobra na…

Sto smaków Aliny: Moda barrrdzo dobra na…

2012-07-29 … na kuchnię staropolską. Kto – tak jak ja – interesuje się tym, jak gotowali i jadali nasi przodkowie, uzyskał źródło, które niedawno się objawiło na rynku wydawniczym. To drugi (prawdopodobnie) co do „starszości” zbiór recept, po pierwszej wydrukowanej w Polsce książce …
Sto smaków Aliny: Roszponka – jedna z sałat ulubionych

Sto smaków Aliny: Roszponka – jedna z sałat ulubionych

2012-07-28. Kto lubi roszponkę? Chyba każdy, kto ją jadł. No i w ogóle jada „zielsko”, jak niektórzy mówią. Jest bardzo wdzięczną podstawą dla różnych sosów i zapraw typu winegret, a także dla rozmaitych dodatków: warzyw, np. gotowanych buraków, orzechów, sera, cytrusów, …
Sto smaków Aliny: O barach mlecznych i ryżu

Sto smaków Aliny: O barach mlecznych i ryżu

2012-07-27. Wczoraj przy okazji spaceru po Starym i Nowym Mieście przypominałyśmy sobie – moja Przyjaciółka i ja – tutejsze bary mleczne. Takie prawdziwe, bez dań z mięsa. Z kefirem i zsiadłym mlekiem w specyficznych kubkach z grubej szarej ceramiki, z plackami  ziemniaczanymi, z kaszą gryczaną z pieczarkami, z zupami …

Sto smaków Aliny: Jak odchudzano się w roku 1958

2012-07-26. Diety z „Przekroju” już tutaj przypominałam i podawałam nowym adeptom gubienia nadmiaru ciała. Oto kolejna, bardzo leciwa, choć znana i obecnie w nieco zmienionej postaci (jako tzw. dieta kopenhaska). Kto chce wiedzieć więcej, może poszukać na moim blogu przedwojennej …