Kategoria: Sto smaków Aliny

Sto smaków Aliny: Obiad tradycyjny z akcentem szaleństwa

Sto smaków Aliny: Obiad tradycyjny z akcentem szaleństwa

2012-12-12. Co na obiad? Chyba domownikom posmakuje. Nie przyrządzam często obiadów z udziałem mięsa wieprzowego, ale czasem takie się zdarzają. W sklepie wzrok mój padł na przystojne polędwiczki. Są wdzięcznym mięsem do przyrządzenia. Gdy zostaną, można je po pokrojeniu w plasterki podawać jako wędlinę. Aby tylko obetrzeć je z sosu, o ile w nim …
Sto smaków Aliny: Oryginalny deser świąteczny

Sto smaków Aliny: Oryginalny deser świąteczny

2012-12-11. Kto chce na nadchodzące święta przygotować coś bardzo oryginalnego, niech pomyśli o angielskim puddingu bożonarodzeniowym (Christmas pudding). Krążą o nim różne legendy. Bo to naprawdę dziwna kombinacja – oczywiście dla naszego smaku. „Ilustrowany Kuryer Codzienny” przyniósł w roku 1938 informację o puddingu, którego przyrządzania …
Sto smaków Aliny: Egzotyka na stoły!

Sto smaków Aliny: Egzotyka na stoły!

2012-12-10. Zimową perwersją są podróże po egzotycznych stronach świata, na przykład po Karaibach (znam takich…), ale nie każdy ma na to środki, czas i fantazję – dokładnie w tej kolejności. Kto chce zakosztować egzotyki mimo wszystko, zawsze może sobie coś ciekawego ugotować, albo… choć o egzotyce poczytać. Na końcu pójdziemy …
Sto smaków Aliny: Przedświąteczne klimaty z historią w tle

Sto smaków Aliny: Przedświąteczne klimaty z historią w tle

2012-12-09. Rok 1936. Grudzień. Co jakiś czas w polskiej prasie międzywojennej pojawiały się kulinarne doniesienia, a niekiedy nawet reportaże, z innych krajów. Na pewno z ciekawością czytano o tym, co się dzieje w kuchniach i na stołach naszych sąsiadów. Zwłaszcza tych dwóch, potężnych, historycznie groźnych. Przyjemnie i łatwo …
Sto smaków Aliny: Gnocchi czyli włoskie kopytka

Sto smaków Aliny: Gnocchi czyli włoskie kopytka

2012-12-08. Znowu melanż kuchni włoskiej z kuchnią polską. Dlaczego to kuchnia włoska z sosem pomidorowym na czele, uzyskała taką popularność? Bo nie tylko ma smak odpowiadający prawie każdemu, ale w dodatku pozwala przygotować dania szybkie, bo proste. A czas jest tym, czego wszystkim na ogół brakuje. Przedstawiałam tutaj raz kluski …
Sto smaków Aliny: Polsko-włoska hybryda

Sto smaków Aliny: Polsko-włoska hybryda

2012-12-07. Pierogi stały się naszym daniem narodowym. W rankingu narodowych dań wyprzedzają już chyba bigos i schabowego. Albo im popularnością dorównują. Są bardzo wdzięcznym daniem, gdy stoją na stole. Bo do ich domowego zagniecenia, napełnienia farszem i ugotowania trzeba mieć nieco wprawy. A także nastrój i wolny czas. …
Sto smaków Aliny: Słońce na stole…

Sto smaków Aliny: Słońce na stole…

2012-12-06. …i wspomnienie wakacji. Wystarczy kupić: ryż o okrągłych ziarnach, paprykowaną kiełbasę, szafran, a w domu mieć cebulę, paprykę i oliwę. No i patelnię o grubym dnie. Ryż i ostrą kiełbasę chorizo oraz specjalną przyprawę, barwiącą ryż na złoto, przywiozłam z Hiszpanii (zapas chorizo się mrozi, ale można …
Sto smaków Aliny: Marchewkowe są pyszne!

Sto smaków Aliny: Marchewkowe są pyszne!

2012-12-05. Co? Muffiny. Znam wiele osób, które deklarują niechęć do muffinek. Głównie dlatego, że są suche. Otóż te, które upiekłam, tej cechy nie mają. Są ponadto ciekawe w smaku i chyba jednak bardziej wartościowe od tych wypiekanych zazwyczaj. Mają w sobie, obok mąki i cukru (a wymieniam najmniej …