02.09.2023
Podejmując decyzję zakupu grilla, należy przede wszystkim zastanowić się nad warunkami, w jakich to urządzenie będzie wykorzystywane: działka, wycieczki, teren posesji jednorodzinnej, czy może balkon domu wielorodzinnego… Na co można sobie pozwolić na dużej działce lub podczas wycieczki nad jezioro, tego – niestety – nie wolno w bloku, gdzie sąsiad mieszka obok sąsiada, czy też w lesie, a nawet w jego pobliżu (w odległości mniejszej od 100 m).
A więc grill na węgiel drzewny, grill elektryczny, np. typu barbecue, względnie składany opiekacz pozwalający przygotować mięso oraz gofry, a może tylko w postaci małej płytki stawianej na palniku gazowym (gaz z butli)? Na dużej działce można zainstalować grill stacjonarny wykonany z materiałów budowlanych.
Ale uwaga:

Typowych grillów nie powinno się, a nawet nie wolno stosować na balkonach i w bezpośredniej bliskości sąsiadów (nawet na małych działkach o powierzchni mniejszej niż 400 m2). Nie wszyscy tolerują rozsnuwający się dym, zwłaszcza jeśli niesie zapach zjełczałego tłuszczu. Zadymienie sąsiada astmatyka może się okazać tragiczne w skutkach.
I podstawy dla „Nowych”
Ważną cechą grilla jest jego podstawa. Powinna być stabilna, zapobiegająca przewróceniu się urządzenia, zwłaszcza na nierównym terenie, bezpieczna. Mniej jest ważny jego kształt. Ten zależy wyłącznie od gustu. Lepszy będzie taki, który nie tylko ma odejmowane nóżki, ale potrafi się bez kłopotu zmieścić w kącie bagażnika samochodu czy w specjalnej torbie, zawieszonej obok tylnego koła roweru.
Zaletą grillów na węgiel drzewny jest osiągnięcie na nim specyficznego aromatu pieczonych potraw. Natomiast elektrycznych – prędkość nagrzewania oraz fakt, że przy czynnościach szybkiego rozpalenia i późniejszych nie sposób się ubrudzić (węglem, popiołem).
Należy wiedzieć, że skapujący na rozżarzone węgle tłuszcz wytwarza – unoszone z dymem – związki toksyczne. Modele ekskluzywne grillów są tak skonstruowane, że nadmiar rozgrzewanego tłuszczu dostaje się do specjalnych pojemniczków wypełnionych wodą.
Wielkość grilla zależy od potrzeb. Duże urządzenia powinni kupić prowadzący aktywne życie towarzyskie. Najtrwalsze czasze grillów są wykonywane z żeliwa, albo ze stali, pokrytej emalią. Wygodnym wyposażeniem opisywanego sprzętu będą umieszczone na końcach jego nóżek kółka, pozwalające przesuwać go swobodnie w trakcie eksploatacji.
Bardzo ważna jest regulowana wysokość rusztu. Niektóre modele posiadają dwa ruszty (lub nawet więcej). Potrawę zarumienioną, ale jeszcze surową, można wtedy podnieść dalej od źródła ciepła. Na położony wyżej odkłada się te potrawy, jakie muszą odczekać na „dojście” innych. Dzięki dopływowi ciepła nie wystygną przedwcześnie.
Nie zapomnij o…

Po każdym użyciu grilla, koniecznie należy go dokładnie oczyścić. Nie ma nic gorszego od woni smażonego, starego tłuszczu. Potrafi ona całkowicie „zagłuszyć” najbardziej smakowicie wyglądające dania i zupełnie zniechęcić do ich spożycia. Aby pod tym względem grill był zawsze sprawny, do jego należytego utrzymania wystarczy tylko ciepła woda z dodatkiem kuchennych środków czystości. Tu należy pamiętać, że takiej czynności nie wolno wykonywać bezpośrednio nad gruntem, tylko nad urządzeniem połączonym do zbiornika kanalizacyjnego.
Jedziemy dalej…
Sklepy i magazyny – z artykułami turystycznymi, ogrodowymi, także markety ogólnotowarowe – dysponują bogatą ofertą grillów. Największą popularnością wśród nabywców osiągają opalane węglem drzewnym lub brykietami ze sprasowanych trocin. Coraz więcej zwolenników zdobywają urządzenia ekologiczne i gazowe. Najlepsze, ale i najdroższe – są grille produkcji amerykańskiej.
Typowe grille opalane węglem drzewnym na rynku:
- prostokątne przenośne, wielopoziomowe z rożnem, pozwalające przygotować jednocześnie więcej porcji,
- prostokątne przenośne, wyposażone w pokrywę, dzięki której można piec w całości duże kawałki mięs,
- okrągłe przenośne, składane, z lub bez pokrywy, różne w kształcie stacjonarne, z zastosowaniem wielofunkcyjnym, najczęściej wykonane z elementów murowych, do ustawienia na terenie ogrodu lub innego rodzaju działki…
A jednak prawdziwemu mistrzowi w przyrządzaniu potraw na grillu, – aby zachwycić współbiesiadników swoimi umiejętnościami – może wystarczyć zaledwie ruszt, założony na co najmniej trzech kamieniach nad wgłębieniem w murawie. Całe urządzenie takiego grilla ogranicza się wtedy tylko do konieczności posiadania wybranego rodzaju rusztu. Można i tak.
Akcesoria. Poręczniej i higienicznej przygotuje się potrawy, unikając poparzenia, jeżeli na podorędziu znajdą się: ochronne rękawice, szufelki do podkładania węgla, długie widelce z drewnianymi uchwytami, łyżki do polewania sosem – z podłużnymi rękojeściami, łopatki do przewracania potraw, szczypce do obracania pieczystego i warzyw w trakcie pieczeni, pędzle do smarowania olejem lub zaprawami, deski do krojenia porcji – z rowkami, którymi spływają soki i sosy, także ostre, długie noże…
Aby zadziwić gości specyficznym chrzęstem chrupiących plastrów boczku – fantazjami stwarzanymi przez szaszłyki, kompozycjami smakowitych ryb, czy burzą zapachów przypraw, są potrzebne: foremki z alufolii1) (pozwalające piec również warzywa i owoce), metalowe formy zapobiegające rozpadaniu się ryb podczas ich pieczenia, rożna specjalne, zwłaszcza obracane, drewniane lub metalowe szpadki do małych i dużych szaszłyków. Dla wyrafinowanych grillowiczów handel oferuje silniczki do… obracania rożnem.

Rozpalając grill nie wolno uprzednio polewać węgla denaturatem i następnie wrzucać między jego kawałki zapalonej zapałki. Duży, gwałtowny płomień może poparzyć i w sposób niekontrolowany wymknąć się w nieprzewidywalnych kierunkach. Bezpieczniej jest użyć specjalnych podpałek, zgodnie z instrukcjami ich przeznaczenia. Gdy pojedyncze kawałki węgla zaczynają się tlić, trzeba ujawniony żar podniecić, dmuchając specjalnym urządzeniem, albo nawet miechem do napełniania powietrzem gumowego materaca. Dopiero po ok. 30, 40 minutach, kiedy węgiel pokryje się warstewką białego popiołu, można zaczynać grillowanie. Przed położeniem na ruszcie mięsa, należy go przez kilka minut nagrzewać. Uwaga: przed rozpaleniem paleniska ruszt musi być zdjęty, nie powinien być osmalony.
Dobry węgiel drzewny nie pali się, tylko silnie tli. Trzeba go używać w różnej wielkości kawałkach. Nie wolno palić szyszkami. Podczas palenia żywicy powstają duże ilości szkodliwych dla zdrowia substancji. Dosypywany miał węglowy może prowadzić do mini wybuchów. Przed nałożeniem opału do miski grilla warto uprzednio wyłożyć ją alufolią, stroną błyszczącą do góry. Taka zapobiegliwość później pozwoli łatwiej wyczyścić urządzenie. I ostatnia rada: grill opalany węglem należy ustawiać wyższą ścianką do kierunku wiatru. W ten sposób uniknie się rozdmuchiwania popiołu.
- alufolia: folia aluminiowa
A co na grilla? O tym, kiedy indziej
Andrzej Markowski-Wedelstett
Mała uwaga do kupujących grille gazowe. Nie kupujcie tych najtańszych modeli zwykle składanych w Chinach . Naprawić je będziecie mogli tylko na gwarancji . Po okresie gwarancyjnym nie dostaniecie do nich żadnych części zamiennych .
To jest najbardziej polityczny tekst na łamach SO także przed wyborami. Nie, to nie żart. Dlaczego ? Wielu socjologów i analityków społecznych na podstawie badań i oglądu rzeczywistości twierdzi, że najliczniejszą partią polityczną w Polsce jest „Partia Grilla”. Od jakiegoś czasu, ok. 20-30 lat, grillowanie stopniowo stało się jedną z najpopularniejszych czynności podczas spędzania czasu wolnego przez Polaków. Od wczesnej wiosny do późnej jesieni, a najbardziej zapaleni hobbyści robią to także zimą.
*
Artykuł jest nie tylko polityczny, ale przede wszystkim bardzo praktyczny i pomocny dla tych którzy już należą do „Partii Grilla” (bo mogą zweryfikować swoje doświadczenia i rodzaj sprzętu jaki stosują) a może jeszcze bardziej dla tych z nas, którzy do tej partii właśnie dołączają lub chcą dołączyć. Jako ciekawostkę warto odnotować, że to bodaj jedyna partia, która z zasady łączy a nie dzieli.