Kategoria: Sto smaków Aliny

Sto smaków Aliny: Ryby z… bakaliami

22.07.2025 W dawnych czasach ryby były tanie, dzisiaj nie bardzo. Ale warto je przyrządzać i podawać ze względów dietetycznych oraz z powodu atrakcyjnego wyglądu i smaku. Niektórzy uważają, że trudno się je przyrządza ze względu na ości, długie przygotowanie, trudne przepisy. Nie muszą takie być. Według tych znających tylko ryby …
Obraz zawierający jedzenie, deser, w pomieszczeniu, owoce Zawartość wygenerowana przez AI może być niepoprawna.

Alina Kwapisz-Kulińska: Resztki jeszcze raz, a nawet kilka razy

01.07.2025 W wypadku większych obiadów rodzinnych, czy spotkań z przyjaciółmi rzadko uda się przejeść wszystko. Bardzo często, a nawet wręcz nieuchronnie po różnych kulinarnych okazjach – zwłaszcza po rodzinnych Świętach – pozostają różnego rodzaju resztki dań. I tych typowo obiadowych, i tych rozmaitych …

Sto smaków Aliny: Co na deser?

16.05.2025 Przyjemnie, gdy nie za obfity posiłek zakończymy deserem. Od wieku XIX restrykcyjny był podział dań słodkich: solidniejsze były leguminy i lżejsze – desery. Teraz wszystko się uprościło, połączyło, nie ma reguł. Na deser można podać i wypieki – ciasta, ciasteczka, słodkie dania z kasz, …

Sto smaków Aliny: Warzywa inaczej i tak samo

10.04.2025 Niewielu z nas unika warzyw. Sięgamy po nie także częściej niż dawniej. Szukamy i nowych pomysłów na ich wykorzystanie. Takie przedstawię. Będą: cebula, marchew, seler… Same w sobie nudne, ale wciąż z dużym potencjałem na oryginalność. Może ich nowe smaki znajdą amatorów. Z kuchni …

Sto smaków Aliny: Zimny Bufet? Co to takiego?

09.03.2025 Gdy dawnymi czasy obchodzono karnawał, gdy powszechnie urządzano bale, gdy spotykano się i w prywatnych mieszkaniach na skromniejszych wieczorkach tańcujących, trzeba było podawać coś do picia i jedzenia. Nie zawsze i nie każdy mógł sobie pozwolić na wydanie gorącej kolacji, wyjściem był ustawiony w oddzielnym pokoju lub …

Sto smaków Aliny: Potrawy codzienne z resztek

16.02.2025 Wprawdzie święta z tonami pozostałości po rodzinnych obiadach już minęły, ale kłopoty z resztkami są wieczne. Zasadą na ten rok (i każdy inny zresztą) powinno być, że w kuchni niczego nie wyrzucamy i nie marnujemy. Pozostałości przerabiamy szybko, przetrzymujemy tylko tyle, by przerobić w wartościowy i smaczny posiłek. Nie wymaga to wysiłku: ani fizycznego, …

Sto smaków Aliny: Coś z mięs

02.02.2025 Jemy mięsa coraz mniej. Ale nie wszyscy się go wyrzekają. Dla wielu z nas różne dania z mięs są podstawą solidnego zimowego obiadu. Klasyczne, te znane jeszcze z rodzinnych domów i nowe: wynalezione w Sieci, podpatrzone podczas zagranicznych podróży lub w restauracjach, które odwiedzamy częściej …

Sto smaków Aliny: Zupy zimowe

01.01.2025 Nie zawsze lubimy gotować zupy, ale teraz, późną jesienią, u progu zimy, warto sobie przypomnieć zwłaszcza te bogate w jarzyny, pożywne, podawane na gorąco. Rozgrzeją, wzbogacą w cenne witaminy i sole mineralne, będą balsamem dla żołądków. Pewnie każdy ma w repertuarze domowym zupy takie, jakie …