15.09.2022
Nowoczesne meble kuchenne konstruowane są do zastosowania na ich wspólnym blacie roboczym organizacji pracy taśmowej, tak, aby przebiegała ona w sposób ciągły, od spiżarki i lodówki do zlewozmywaka i kuchenki. Takie ciągi meblowe obudowane są od dołu i zazwyczaj od góry zestawem szafek, wewnątrz którego przechowuje się wszystkie potrzebne naczynia, talerze, sztućce i inne ruchome sprzęty, czy też akcesoria kuchenne.
Praca w kuchni należy do zajęć ciężkich i żmudnych, toteż warto uczynić wszystko, żeby zorganizować ją lepiej, sprawniej, co pozwoli użytkownikom tego pomieszczenia na zaoszczędzenie sił i znużenia.
Bardzo ważnym elementem urządzenia kuchni jest walor estetyczny jej wnętrza. W miłym dla oka miejscu wszelkie najtrudniejsze prace wykonuje się z przyjemnością. A jeżeli jeszcze ustawione sprzęty, podłoga i ściany mają powierzchnie równe, nienasiąkliwe, odporne na zarysowania, czy skutki innych uszkodzeń i są łatwe do utrzymania w czystości, chce się nie tylko w takim pomieszczeniu sporządzać, czy spożywać posiłki, ale – utrzymując na bieżąco ład i porządek – często lubi się spędzać w nim nawet chwile relaksu, przy kawie lub lekturze.
Część kuchni, związana bezpośrednio z obróbką surowców i przygotowaniem posiłków – w jej nowoczesnych meblach – stanowi długi blat, prosty lub zmieniający kierunek, w zależności kształtu powierzchni pomieszczenia, usytuowany na jednej wysokości z miejscem do mycia naczyń i pieca. Badania specjalistów wykazały, że najkorzystniejsza wysokość blatu od poziomu podłogi powinna wynosić 70, 80, a nawet do 85 cm – przy organizowaniu obok jego części miejsc siedzących.
Blat roboczy należy dobrze doświetlić. Najlepiej światłem naturalnym, dochodzącym bezpośrednio od okna lub sztucznym, zza odpowiednich osłon, żeby nie raziło oczu osoby na nim pracującej. Jeśli blat ma być umieszczony na ścianie okiennej, powinien znajdować się pod parapetem, aby skrzydła okienne można było otwierać bez konieczności uprzątania blatu (jeżeli okno otwiera się do wewnątrz).
Ciąg kuchenny, zdaniem fachowców, powinien być tak zorganizowany, aby przygotowanie posiłków przebiegało od strony lewej ku prawej, a więc od spiżarki i lodówki w kierunku pieca, zaś zmywanie w kierunku przeciwnym. Najlepszym rozwiązaniem sytuowania takiego ciągu byłoby takie jego wydzielenie, żeby drogi do innych pomieszczeń w mieszkaniu nie krzyżowały się, nie kolidowały z drogami pracującej w kuchni osoby.
Każde pomieszczenie kuchenne, pełniące rozliczne funkcje związane ze zdrowiem domowników musi być utrzymywane w skrupulatnej czystości. Tym względom służy – najczęściej dotąd spotykana – wykładzina ceramiczna na podłodze i na ścianach kuchni. Glazura może również pokrywać blaty szafek i stołów kuchennych. Tak wykonane powierzchnie są łatwiejsze do umycia, ale i są odporniejsze na wszelkie urazy mechaniczne, powodowane znajdującymi się na nich przedmiotami, np. podczas przesuwania garnków, pracy brzeszczotów noży podczas krojenia, czy w czasie nieostrożnego, bezpośredniego ustawienia gorących naczyń, powodujących nadpalenia lub odkształcenia typowych blatów z płyt drewnopochodnych, zewnętrznie laminowanych.
Projektując po raz pierwszy urządzenie kuchni, czy też modernizację starej, warto więc zastanowić się nad wykonaniem nad stojącymi szafkami blatu o zewnętrznej powierzchni ceramicznej lub kamiennej. Do prac z nim związanych może przystąpić średnio zaawansowany majsterkowicz.
Najtańsze blaty wykonuje się z płyt drewnopochodnych, krytych laminatem, albo drewnopodobnych (rodzaje sztucznych tworzyw). Są one jednak nietrwałe, szybko ulegają porysowaniu, blaknięciu, odbarwianiu czy odkształceniu podczas stawiania na ich powierzchniach gorących naczyń. Najbardziej odporne na czynniki zewnętrzne są blaty kamienne. Do nich należą wykonane z granitu lub marmuru, w mnogiej kolorystyce, o delikatnej strukturze, szczególnie zdobiące wnętrza. Trawertyny i piaskowce nadają wnętrzu rustykalny wygląd, klasę i swoisty styl. Konglomeraty kwarcowe, odmiany SiQuartz’u, to tylko niektóre z innych, licznych na rynku materiałów, wszystkie praktycznie dostępne w dowolnych wymiarach.
Ceny blatów kamiennych kształtują się w zależności od rodzaju materiału, z jakiego są wykonane. Niestety, nie są niskie. Koszt jednak takich urządzeń jest wart ich wieloletniej, wysokiej jakości. Za blaty granitowe trzeba zapłacić od ok. 500 do ok. 2000 zł za 1 m2. Ceny trawertynu, porfiru, bazaltu, onyksu czy innych kamieni szlachetnych dochodzą nawet do 4000 zł za 1 m2. Natomiast tańsze są blaty z konglomeratu kwarcowego, od 400 do ok. 1200 zł za 1 m2. Z kompozytów – od ok. 1200 do 1500 zł za 1 m2, a ze szkła hartowanego – ok. 800 zł za 1 m2.

Andrzej Markowski-Wedelstett