Sto smaków Aliny: Ryba plus sałatka, ale po hiszpańsku2 min czytania

2012-10-14. Kupiliśmy na obiad brotolę, jest to krewniak miętusa (a więc ryby dorszokształtnej, o białym mięsie). Kupowanie tutaj ryb jest czystą przyjemnością. Leżą na lodzie, co jakiś czas zraszane mgiełką wodną ze specjalnej listwy. Kupując mówi się, jak sprzedawca ma rybę sprawić i, jeżeli to mają być filety, czy się chce zabrać pozostawione części. Rok temu poprosiłam o zapakowanie resztek i ugotowałam zupę rybną z łba itd. Tym razem wzięłam tylko dwa filety z jak najmniejszej brotoli. Przepisy na rybę i niżej, na sałatkę, są na 2 osoby.

Brotola na mój smak

dwa filety ryby o białym mięsie
natka pietruszki
pomelo: skórka i sok
oliwa
sól

Rybę obmyć, osuszyć, posypać natką  usiekaną ze skórką z umytego pomelo. Skropić sokiem wyciśniętym z połówki owocu oraz oliwą. Posolić. Odstawić dla lodówki aż do chwili smażenia. Smażyć na patelni grillowej, na grillu lub na zwykłej patelni natartej oliwą.

To wszystko. Rzecz jasna, pomelo można zastąpić innym cytrusem, a natkę np. rozmarynem. Aby obiad wzbogacić, można podać przed rybą lub do niej sałatkę. W naszym wypadku była to

Sałatka z hiszpańskiej  cebuli

2 hiszpańskie cebule słodkie
garść czarnych oliwek bez pestek
natka pietruszki
łyżka jerezu (czyli sherry)
sok z limonki lub cytryny
oliwa
sól, pieprz

Cebule obrać, gotować z 20 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić.  Gdy wystygną, pokroić w plasterki. Oliwki przekroić na pół lub na trzy części. Natkę posiekać. Cebulę ułożyć na talerzu, przybrać oliwkami i posypać natką. Polać wymieszanym winegretem z oliwy, sherry, soku z cytrusu oraz soli. Posypać pieprzem. Można też dodać  czosnek.

Kto chce, może zamiast natki dać jakieś zioła np. bazylię. Zamiast cytrusów ocet winny. Zamiast pieprzu, dać cayenne. Wtedy warto wkroić dodatkowo czerwoną papryczkę chili. Sałatka zmieni charakter.

Alina Kwapisz-Kulińska

Print Friendly, PDF & Email