Sto smaków Aliny: Szaszłyki

2012-08-30. Znów danie z mojego zeszytu z lat 80. z pracowicie spisanymi przepisami, które wtedy wydawały się ciekawe. Postanowiłam wszystkie wykonać. Oto danie obiadowe, które można wykonać na grillu, ale i w piekarniku. Pamiętam, że przed laty tę potrawę przygotowałam. Wydawała mi się bardzo elegancka, chociaż zamiast proponowanej w przepisie polędwicy zadowoliłam się wątróbkami drobiowymi, z których zakupienia byłam przeszczęśliwa. Zdaje się kartek na mięso już wtedy nie było, ale mięsa także nie. Miała być kolacja tak elegancka, jak romantyczna, ale popsuło ją zakładanie domofonu, co zrujnowało mi mieszkanie. Nie zdążyłam się elegancko ubrać. Gdy gość przyszedł, byłam pokryta pyłem z rozkutej ściany i prawie płakałam z powodu zrujnowanej podłogi. Na szczęście potrawę przygotowałam wcześniej, toteż obiad udał się znakomicie. No i gość, jako znane uosobienie spokoju, ukoił moje nerwy. Ponadto przyniósł butelkę dobrego wina (podejrzewam, że każde, które się dostało, było wtedy dobre).

Dzisiaj mogę przepis wykonać jak należy. Tyle że jednak coś zmieniłam, już z własnej woli, a nie z musu. Podaje się w nim polędwicę wołową i wieprzową, użyłam tylko wołowej. Zrezygnowałam także z wędzonki. Niemniej zastosowanie dwóch rodzajów polędwicy i boczku uciekawi pewnie szaszłyki. Bo są one podstawą pełnego dania obiadowego o nazwie

Szaszłyki czerkieskie na ryżu curry

(na 6 osób)

po 25 dag polędwicy wołowej i wieprzowej
2 łyżki oleju
po gałązce lub łyżeczce tymianku i rozmarynu
sok z 1/2 cytryny
2 strąki papryki w dwóch kolorach
4 cebule
12,5 dag boczku wędzonego
2 szklanki ryżu
2 łyżki oleju
3 łyżeczki curry
bulion z kostki
3 szklanki rosołu z drobiu
6 pomidorów do zapiekania
sól, pieprz

Polędwice pokroić w kostki dwucentymetrowe. Marynować w oleju, tymianku i rozmarynie, soku z cytryny i pieprzu. Papryki i cebule oczyścić i pokroić w taką kostkę, jak mięso, dusić w szklance wody 10 minut na średnim ogniu. Boczek pokroić w podobną kostkę. Na szpadki (drewniane  dobrze jest zwilżyć) nadziewać kolejno kawałki polędwicy, papryki, cebuli i boczku. Opiekać przez ok. 10 minut na grillu lub patelni grillowej. (Można opiec także w piekarniku).

Cebule do ryżu pokroić w drobną kostkę, lekko zazłocić w oleju. Dodać opłukany i osuszony ryż i curry, wymieszać, obsmażyć, zalać rosołem i wywarem z obgotowania papryki i cebuli. Wymieszać. Gotować pod przykryciem 15–20 minut na małym ogniu.

Pomidory nakroić na krzyż, posmarować olejem, osolić, krótko zapiec.

Znakomitym pomysłem jest podduszenie czy raczej obgotowanie cebuli i papryki do szaszłyków. Dzięki temu plasterki warzyw nie rozpadają się przy nadziewaniu na szpadki. Gdy się obiad przygotowuje dla gości, można przyrządzić ryż, obgotować go przez 10 minut, wyłożyć do naczynia żaroodpornego (spód posmarować olejem), nad nim ułożyć krótko opieczone szaszłyki na szpadkach, przygotowane do pieczenia surowe pomidory i wstawić do piekarnika. Gdy goście nadejdą, ewentualnie zjedzą przystawkę czy wypiją aperitif, danie będzie gotowe do podania. Jest to świetna potrawa do podania gościom, pożywi się nią nawet 8 osób; wtedy bierzemy dwa pomidory więcej.

Zamiast polędwicy można dać piersi kurczaka lub indyka a nawet ryby o zwartym mięsie. Marynowanie powinno trwać co najmniej pół godziny, ale można zostawić mięso w marynacie i na noc. Zamiast boczku można dać wędzoną słoninę lub szynkę, ale raczej tłustszą. Albo, jak ja zrobiłam, z tych tłustości zrezygnować.

Do tegodania bardzopasuje sałata z musztardowym winegretem. Przyrządziłam ją z sałaty rzymskiej, pomidorków koktajlowych, cebuli z sosem ukręconym z musztardy z Dijon z oliwą i pieprzem (ocet i sól raczej już nie są potrzebne, można dodać natomiast pół łyżeczki cukru). Sałatę można podać jako appetizer lub tradycyjnie, jako dodatek do dania głównego.

A co na deser? Jak to co? Lody ze świeżymi owocami jagodowymi i listkami melisy lub mięty. Póki świeże owoce jeszcze są.

Alina Kwapisz-Kulińska

Print Friendly, PDF & Email

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com