Sto smaków Aliny: Jeszcze muffiny, czy już nie?

2013-03-14.  Upiekłam babeczki swojego pomysłu. Jak już kiedyś pisałam, do wypiekania ciast nie mam tzw. lekkiej ręki. Głównie dlatego, że ciasta wymagają dokładnego odważania składników i starannego przestrzegania procedur. Mojej naturze nie zawsze z tym pod rękę. Ale muffiny to jednak coś innego niż wymyślne ciasta. Wyrabia się je szybko, nie muszą być dokładnie utarte, zestaw składników może być różny. Gdy się złapie ideę wypieku tych babeczek spulchnianych proszkiem do pieczenia lub sodą, można zaryzykować własne pomysły. To uczyniłam.

Wymyśliłam własne babeczki sernikowe. Czy dobre? Pyszne. Piekłam dwa razy, za drugim zestaw składników nieco zmieniłam. Też wyszły niczego sobie. Wnukom smakowały.

Muffiny sernikowe po mojemu

35 dag białego twarogu tradycyjnego (twarda kostka)
50 dag mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
pół szklanki cukru
10 dag stopionego masła
cukier waniliowy
szczypta soli
skórka pomarańczowa
listki melisy

Zmiksować jajka z cukrem i masłem, dodać biały ser. Rozetrzeć dobrze, aby nie było większych grudek. Dodać mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. Na końcu domieszać posiekane listki melisy i skórkę pomarańczową. Piec ok. 20 minut w 180 st. C.

Dopowiem tylko, że dałam na wierzch gotową polewę czekoladową (typ: czekolada w dwóch kolorach). Nie wiem, czy była zleżała, czy coś innego. W mikrofalówce się nie dawała rozpuścić, a na kąpiel wodną nie miałam czasu. Jakoś ją w końcu wycisnęłam, ale wyszła tak brzydko, że z fotografowania zrezygnowałam. Następnego dnia wykonałam podobne babeczki, ale z pewnymi modyfikacjami. I bez polewy. W dodatku część ciasta włożyłam do foremki na magdalenki. Oczywiście, te piekłam krócej.

Babeczki sernikowe lub magdalenki po mojemu

pół kg gładkiego twarogu na sernik
10 dag mąki kukurydzianej
2 jajka
pół szklanki kefiru
pół szklanki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Wymieszać wszystkie składniki bez miksowania, bo ser jest gładki. Piec ok. 20 minut w 180 st. C. W formie na magdalenki krócej o połowę.

Czas pieczenia może być nieco dłuższy niż podałam. Te muffiny ze względu na dzieci wypiekałam bez bakalii, ale kto chce, może je dodać. Połączenie sera z miodem jest wyczuwalne i bardzo smaczne.

Alina Kwapisz-Kulińska

Print Friendly, PDF & Email

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com