Kategoria: Sto smaków Aliny

Trzy razy carpaccio

01.06.2019 Dawniej carpaccio było wyłącznie sposobem podania surowej polędwicy wołowej. Podobno wymyślił je w roku 1950 w Wenecji pewien włoski szef kuchni słynnej restauracji „Harry’s Bar” dla pewnej anemicznej arystokratki, której lekarz zalecił spożywanie surowego mięsa. Danie na talerzu przypomniało koloryt obrazów Wenecjanina Vittore …

Kurczak na chłodniejszy dzień…

2019.05.28 …ale w cieplejszy wszystkim też będzie smakować. Mało jest osób, które wybrzydzają na drób. Znam nawet takie, które mięsa nie jedzą, ale drób – tak. A kurczęta są i smaczne, i łatwe do przyrządzenia. Można je gotować i takie gotowane podawać z sosami (lekki biały …

Łosoś na ciepło z Alaski, na zimno z żydowskiej gazety

22.05.2019 W którejś z wydawanych chyba jeszcze w czasach PRL-u książek kucharskich Katarzyny Pospieszyńskiej, wówczas autorki popularnej, zapamiętałam przepis na łososia z Alaski. Był to łosoś zapiekany w całości, wypełniony farszem z wędzonego boczku i bułki tartej oraz, zdaje się, natki pietruszki. W mojej pamięci pozostało to połączenie …

Egzotyka w sałatce

18.05.2019 Połączyłam mango i awokado z krabem w jednej sałatce. Była przebojem niedawnych nostalgicznych Imienin, obchodzonych w gronie przyjaciół. Egzotykę możemy dzisiaj sobie fundować, gdy tylko chcemy. A było inaczej. Smak mango poznałam w latach 70. (środkowy Gierek, epoka szaleństw dewizowych na kredyt), gdy do sklepów „rzucili” puszki z sokiem o smaku …

Brokuły wciąż znane za mało

13.05.2019 przecież są bardzo zdrowe i smaczne. Pisał o tym Maciej E. Halbański w pożytecznym „Leksykonie sztuki kulinarnej”, przypomnę, wydanym przez zasłużone dla kulinariów Wydawnictwo Watra w roku 1983. Zdjęcia już moje, bo książka wydana w ówczesnej siermiężnej, z konieczności, estetyce, zawiera tylko ryciny. BROKUŁ (wł)., kapusta …

Dla leniwych raz jeszcze

08.05.2019 Co? Oczywiście, leniwe pierogi. Opisywałam je już na blogu (co wyszukiwarka pozwala znaleźć), ale dobrego nie dość. Zwłaszcza że wpadłam na pomysł wzbogacenia ich wyglądu, smaku i wartości odżywczych. O mak. Po prostu mam mak kupiony jeszcze na święta i pomyślałam, że warto go zużyć. Dlaczego …

Z Kuchni Przyjaciół

Było już kilka potraw, do których przygotowania wykorzystałam recepty uzyskane od Przyjaciół i Znajomych Królika, czyli moich. Wszystko to, w czym zasmakowałam. Uzupełniam ochoczo tę listę. Będą trzy pomysły – dwa na przystawki, takie do zimnego bufetu lub do podania jako przystawka przed daniem …

Rzeżucha zawsze zielona

30.04.2019 Pełna witamin i mikroelementów, rzadko gości na stołach poza Wielkanocą. A szkoda. Ma specyficzny ostry smaczek, jasny zielony kolor. Może być ozdobą stołu. Jej wartości fachowo i interesująco opisała Irena Gumowska, guru zdrowego odżywiania się, nauczająca jeszcze w czasach PRL-u, …
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com