Sto smaków Aliny: Deser na gorąco1 min czytania

2013-05-09.

W chłodniejszy dzień, po umiarkowanie sycącym obiedzie, ten deser będzie smakował. Może też uprzyjemnić nieco chłodniejszy wieczór. Jest przeznaczony tylko dla dorosłych, bo zawiera alkohol. Przyrządza się go szybko i łatwo.

Banany dla dorosłych po mojemu

                • banany
                • wiśniówka wytrawna
                • cukier ciemny
                • listki melisy

Banany podlać alkoholem i obrócić je, aby wiśniówka wsiąknęła w miąższ. Wstawić do piekarnika na 10–15 minut. Po wyjęciu posypać cukrem, skarmelizować go opalarką lub pod górnym opiekaczem piekarnika. Przybrać listkami melisy. Podać na gorąco.

Karmelizację można przeprowadzić przy stole. Jeżeli robimy to przed gośćmi, przy okazji możemy im zareklamować tak pożyteczny przyrząd jak opalarka. Używam wiśniówki wytrawnej, aby potem dodać jeszcze cukier. Gdy wiśniówka jest słodka, z cukru można zrezygnować. Choć chrupiąca warstwa na bananach jest bardzo sympatyczna.

Alina Kwapisz-Kulińska