Sto smaków Aliny: Warzywa faszerowane

2012-09-17.
Jesienne bazary są po prostu piękne. Moje warzywa wybierałam, gdy jeszcze świeciło słońce. Sterty papryki zielonej, białej, czerwonej, fioletowej, pomidorów różnych wielkości, kształtów, kolorów i ich odcieni, kabaczków, dyni i cukinii, zielonych liści koperku, pietruszki i ziół, ogórków, bakłażanów, ziemniaków i buraków w kolorach ziemi. Przebierać, wybierać, kupować i gotować.

Wybrałam pomidory, paprykę i cukinię do nadziania. Warzywa wydrążyłam pomagając sobie specjalną łyżeczką. Farsz przygotowałam z mielonej wołowiny, posiekanej cebuli, ziół (to była szałwia) z dodatkiem twardej pokruszonej resztki sera feta. Przyprawy banalne: sól i pieprz. Kto lubi, może zamiast pieprzu dać ostrą paprykę i kilka kropli sosu tabasco. A zamiast szałwii – kolendrę. Oczywiście, można pominąć dodatek fety.

Tak nadziane warzywa zalałam sosem pomidorowym, przygotowałam go z przecieru, który pogotowałam z wydrążonymi środkami pomidorów oraz… kawałkiem bardzo drobno startej marchewki. We właśnie zgłębianym duńskim thrillerze wyczytałam, że ten szczególny dodatek tuszuje konserwowy smak pomidorów z kartonika, że dzięki niemu sos smakuje jak ten ugotowany ze świeżych. No nie wiem, jakoś różnicy nie wyczułam, ale może dlatego, że sos był zapieczony na warzywach.

Nie jest to danie wymagające godzin stania przy kuchni. Najwięcej czasu zajmuje drążenie warzyw. Ich faszerowanie, łącznie z wymieszaniem mięsa, zabiera kilka minut. A potem piecze się samo.

Jesienne faszerowane warzywa (dobrać je można według gustu, można do nich dodać kabaczki, cebule, bakłażany) mają jeszcze jedną zaletę: można je przygotować wcześniej, a wstawić do piekarnika na 20–30 minut, tuż przed podaniem. Dlatego są znakomitą potrawą, którą przyjmiemy gości, nieco zziębniętych i przemokniętych. Na aperitif, podczas czekania na zapiekające się warzywa, podajmy im kieliszek rozgrzewającej anyżówki lub grappy. Do warzyw stawiamy na stole starty ser, świeże pieczywo, posiekaną zieleninę.

Alina Kwapisz-Kulińska

Print Friendly, PDF & Email

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com