Kategoria: Sto smaków Aliny

Sto smaków Aliny: Włoskie rurki

Sto smaków Aliny: Włoskie rurki

2012-08-04. To jeden z makaronów włoskich: cannelloni. Nie bójmy się ich, przyrządzenie nie jest bardzo trudne, zwłaszcza odkąd nie ma potrzeby ich wstępnego gotowania. Rurki z makaronowego ciasta wypełniamy farszem (ja wkładałam go wąską łyżeczką), układamy w formie skropionej oliwą lub pokrytą sosem, zalewamy sosem …

Sto smaków Aliny: Warsiawska słynna café

2012-08-03. Jest to lokal filmowy. To „Café pod minogą”. Stworzył ją Wiech , czyli Stefan Wiechecki, pisarz, dziennikarz, twórca specyficznej warszawskiej gwary. Dzisiaj już tylko specjaliści wiedzą, które elementy tego języka Wiech podsłuchał i zapisał, a które sam wymyślił. Jego język stał się …
Sto smaków Aliny: Lody na gorąco

Sto smaków Aliny: Lody na gorąco

2012-08-02. Nie tylko z podaniem tych lodów jest kłopot, bo wymaga nieco uwagi, ale i z samą nazwą. Międzynarodowa nazwa takich lodów z jakiegoś powodu to omlet norweski (omelette norvégienne). Tak ten efektowny deser nazywa „Larousse gastronomique”, dodając, że inna nazwa to Baked Alaska. Taki „omlet” jest …

Sto smaków Aliny: Obiad dla kowbojów

2012-08-01. Planowanie przyjęcia zimą skutkuje tym, co mnie spotkało. A właśnie zimą ustaliłyśmy z moimi przyjaciółkami (ze szkolnych lat) spotkanie z okazji moich urodzin. No cóż. Wtedy nie przewidziałam takiej pogody. Żar bucha zza okna, rolety nie powstrzymują słońca, a ja szykuję jedzenie jak z Bonanzy. Dlaczego? W tym …
Sto smaków Aliny: Łosoś w upał – szybko pieczony

Sto smaków Aliny: Łosoś w upał – szybko pieczony

2012-07-31. W tak upalną sobotę nie chce się za bardzo jeść, a zwłaszcza stać w gorącej kuchni. Ale jednak, choćby pod wieczór, zapewne zechcemy podać coś więcej ponad zimne napoje. A może zaprosiliśmy gości? Prosty i szybki do przyrządzenia jest zawsze łosoś. Uprościłam jego pieczenie maksymalnie. …
Sto smaków Aliny: Porzeczki mają się nieźle

Sto smaków Aliny: Porzeczki mają się nieźle

2012-07-30. Słynny francuski smakosz Anathelme Brillat-Savarin, autor „Fizjologii smaku” z początków wieku XIX, wygłosił szokującą maksymę: „obiad bez deseru jest jak piękna kobieta bez oka”. No cóż. Jak widać, stosunek do deserów miał bardzo… emocjonalny. Do dzisiaj wielu Francuzów nie wyobraża sobie obiadu …
Sto smaków Aliny: Moda barrrdzo dobra na…

Sto smaków Aliny: Moda barrrdzo dobra na…

2012-07-29 … na kuchnię staropolską. Kto – tak jak ja – interesuje się tym, jak gotowali i jadali nasi przodkowie, uzyskał źródło, które niedawno się objawiło na rynku wydawniczym. To drugi (prawdopodobnie) co do „starszości” zbiór recept, po pierwszej wydrukowanej w Polsce książce kucharskiej Stanisława …
Sto smaków Aliny: Roszponka – jedna z sałat ulubionych

Sto smaków Aliny: Roszponka – jedna z sałat ulubionych

2012-07-28. Kto lubi roszponkę? Chyba każdy, kto ją jadł. No i w ogóle jada „zielsko”, jak niektórzy mówią. Jest bardzo wdzięczną podstawą dla różnych sosów i zapraw typu winegret, a także dla rozmaitych dodatków: warzyw, np. gotowanych buraków, orzechów, sera, cytrusów, ziół. Należy …