Kategoria: Sto smaków Aliny

Sto smaków Aliny: O barach mlecznych i ryżu

Sto smaków Aliny: O barach mlecznych i ryżu

2012-07-27. Wczoraj przy okazji spaceru po Starym i Nowym Mieście przypominałyśmy sobie – moja Przyjaciółka i ja – tutejsze bary mleczne. Takie prawdziwe, bez dań z mięsa. Z kefirem i zsiadłym mlekiem w specyficznych kubkach z grubej szarej ceramiki, z plackami  ziemniaczanymi, z kaszą gryczaną z pieczarkami, z zupami mlecznymi …

Sto smaków Aliny: Jak odchudzano się w roku 1958

2012-07-26. Diety z „Przekroju” już tutaj przypominałam i podawałam nowym adeptom gubienia nadmiaru ciała. Oto kolejna, bardzo leciwa, choć znana i obecnie w nieco zmienionej postaci (jako tzw. dieta kopenhaska). Kto chce wiedzieć więcej, może poszukać na moim blogu przedwojennej …
Sto smaków Aliny: Z PRL-u słynny śledź

Sto smaków Aliny: Z PRL-u słynny śledź

2012-07-24. Gdy kiedyś na jakimś forum zapowiedziałam, że z okazji 22 lipca urządzam przyjęcie, zapanowała konsternacja. Jak to?! Z okazji PRL-owskiego święta? Pogrobowiec minionego czasu?… Nic z tych rzeczy. Nie świętuję Ogrodzenia Polski, jak się niegdyś mawiało, ani nawet Święta Wedla (młodym …

Sto smaków Aliny: Wieczorne orzeźwienie

Lipiec 22, 2012. Sympatyczny smak, duża porcja orzeźwienia, alkohol, ale zawartość procentów niska. Panowie może uznają, że to damskie trunki. Ale nie mam wątpliwości, że znajdą się tacy, którzy z ulgą przy okazji wieczornego drinka – połasują. W „Bluszczu” z lat trzydziestych odnalazłam garść przepisów na koktajle, …
Sto smaków Aliny: Papryka na stół

Sto smaków Aliny: Papryka na stół

2012-07-20. To warzywo opanowało „stary” świat razem z pomidorami.  Stoły europejskie, prawdopodobnie z racji specyficznego smaku, nazywanego “ostrym”, zdobywało z pewnymi oporami; w Azji przyjęło się znakomicie i szybciej. W starych polskich książkach kucharskich papryki, nazywanej niekiedy pieprzem tureckim, albo nie ma wcale, albo jest bardzo mało. …

Sto smaków Aliny: Przed wojną, w Ameryce oraz w Rosji

2012-07-19. Podawałam w innym miejscu, jak opisywał przedwojenną Amerykę pianista (i felietonista IKC) Wiktor Łabuński, a także, jak ją widział korespondent prawicowego „Prosto z Mostu”. Teraz czas na panie redaktorki z „Bluszczu”. Poopowiadały czytelniczkom, jakie jest to słynne USA, omawiając pewną książkę kucharską. Już …
Sto smaków Aliny: Menu artystyczne

Sto smaków Aliny: Menu artystyczne

2012-07-17. Dosłownie artystyczne, bo tym razem nie idzie o układanie potraw, ale o karteczkę z wypisanym zestawem dań proponowanych przez restaurację. Nie byle jakie to karteczki. To piękne dzieła plastyczne, które dzisiaj fantastycznie wyglądają na… ścianie. Bo na ścianie je oglądałam. Ścianie warszawskiej Zachęty. Kto spędza „lato w mieście” (ja to uwielbiam, …
Sto smaków Aliny

Sto smaków Aliny

2012-07-14. Nasza stała i ceniona współpracownica, red. Alina Kwapisz-Kulińska jest nie tylko świetną komentatorką wydarzeń społeczno-politycznych i znakomitą reporterką. Jest także znakomitą panią domu i – nazwijmy rzecz po imieniu – doskonale gotuje. Niniejszym rozpoczynamy regularne publikowanie jej przepisów kulinarnych. Nie są one czystymi …