Kategoria: Nauka i technika

Bogdan Miś: Jaka matematyka dla humanistów?

2013-06-09. Podejmuję temat, zachęcony przez komentatorów, szczególnie zaś – paradoksalnie – przez tych, którzy uważają, że wyższa (a w gruncie rzeczy w ogóle żadna…) matematyka nie jest humanistom i „zwykłym” przyrodnikom do niczego potrzebna. Zacznę od tego – panowie – że… przyznam wam rację. Przy jednym …

Jerzy Michał Pawlak: Wow!

012-08-15. 35 lat temu, dokładnie 15 sierpnia 1977 roku radioteleskop należący do Uniwersytetu Ohio odebrał dziwny sygnał nadbiegający od strony gwiazdozbioru Strzelca. Sygnał był tak nietypowy, że przeglądający zebrane dane astronom Jerry R. Ehman wyraził swe zdumienie pisząc czerwonym długopisem …

Jerzy Michał Pawlak: Misja “Ciekawość”

2012-08-05. To wie już cały Internet: w poniedziałek rano naszego czasu – w USA będzie to późny niedzielny wieczór – naukowcy i inżynierowie NASA będą w nerwach wyczekiwać na sygnał od łazika Curiosity, który ma tego dnia wylądować na powierzchni Marsa. NASA reklamuje procedurę lądowania jako …

Jerzy Michał Pawlak: Supersymetria

2012-08-02. To nie jest tekst lekki, łatwy i przyjemny. Do zrozumienia go trzeba po pierwsze trochę wysiłku umysłowego, po drugie zaś – znajomości rudymentów współczesnej fizyki. Wprawdzie teoretycznie ma je każdy absolwent szkoły średniej, ale… spuśćmy na to zasłonę miłosierdzia. Krótko mówiąc: artykuł dla ciekawych świata, ambitnych, …

Aleksander J. Wieczorkowski: Bez wysiłku

Michel de Montaigne rozpoczął trzeci tom „Prób” stwierdzeniem, że: „nikt nie jest wolny od mówienia bredni; źle jest jedynie mówić je z wysiłkiem”. Rodak wielkiego myśliciela, też filozof Jean d’Ormesson bredzi z właściwą Francuzom lekkością i elegancją. Rezultat widnieje w bieżącym (26.11.11.) numerze …
Ewa Bartnik: Organizmy modyfikowane genetycznie

Ewa Bartnik: Organizmy modyfikowane genetycznie

Wczoraj na kolację jedliśmy kukurydzę. Była słodka, miękka i delikatna, w odróżnieniu od kolb, które trafiły na nasze talerze jakieś 10 dni wcześniej. Nie, żadna z nich nie była organizmem genetycznie modyfikowanym, ale myślę, że jest to dobry punkt do nawiązania do tego, że nasza żywność jest (może …