Kategoria: Sto smaków Aliny

Mała kolacyjka

17.03.2023 Kolacje bywają różne. Te dla gości, zależnie od okazji, mogą być bardzo eleganckie, doskonale skomponowane, wymyślne, ze starannie zgromadzonych produktów z wyższej półki wymagających równie starannego przyrządzenia albo mogą być bardzo… domowe. Bezpretensjonalne, szybkie do przygotowania, ze składników znalezionych w lodówce czy spiżarni. …

Ciasta na koniec zimy

17.02.2023 Przez lata unikałam pieczenia ciast drożdżowych. Pierwsze próby nie były zachęcające. Mimo korzystania z „wypróbowanych” przepisów moje ciasta były ciemne, twarde, nieudane. Na pewno piekłam je za długo. Miałam ponadto marny piekarnik. No i całkowity brak doświadczenia. Nie zniechęcałam się i wreszcie, wsparta przez nową kuchenkę, …

Papryka na start!

04.02.2023 Poczytajmy, co o papryce pisał w tamtym czasie Tadeusz Żakiej, który pod pseudonimem Maria Lemnis i Henryk Vitry wydał „Iskier przewodnik kulinarny”. PaprykaCapsicum anuum Papryka hodowana była od wieków na Antylach, w Brazylii i w sąsiednich krajach Ameryki Południowej. Dla Europy odkrył ja Kolumb. Towarzysz jego wyprawy, lekarz Chanca, wspomina …

O kapuście

25.01.2023 Nie jest warzywem modnym. Jakkolwiek w latach 90. miała krótką chwilę, gdy znalazła się na wielu ustach, gdy jeden z prezydentów odchudzał się zupą z niej. Po wiekach absolutnego królowania w kuchni polskiej (dodajmy, i niemieckiej) – wyższej i niższej ­– stoi nieco z tyłu. Zwłaszcza …

Zakąski. Wszystko jasne?

11.01.2023 Na początku idą zakąski. Intuicyjnie wiemy, czym są. Dawniej, gdy gości dzielono na panie i panów, zakąski przydzielano na ogół tym drugim. Bo tylko im na początku przyjęcia dozwolone było wypić kieliszek wódki. A jak wypić, to zakąsić. Wódki stawiano często na oddzielnym stoliku, obok zaś …

Gęś na Nowy Rok

05.01.2023 Najczęściej jemy tego dużego ptaka w dzień świętego Marcina. Tak nakazuje staropolska tradycja. Przed nadchodzącą zimą i zimowym postem sięgano po potrawy tłuste i treściwe. Nie tylko obficie napełniano żołądki. Z kości jedzonej gęsi wróżono, jaka będzie nadchodząca zima. Jakkolwiek traktowano to z przymrużeniem oka, …

Dla gości nietypowo

18.12.2022 Tradycja tradycją. Musi być. To potrawy, które pamiętamy z rodzinnych domów, które robimy raz w roku, na które domownicy czekają. Zwykle podajemy je w Wigilię. Ale już w święta możemy gości przyjąć nowocześniej, inaczej i zwłaszcza ci młodsi nie będą mieli o to żalu. Podam trzy pomysły …

Ananas nie tylko do deserów

26.11.2022 W czasach dzieciństwa i młodości ananasy oglądałam tylko na obrazkach. Znałam go też oczywiście z tego, że ananasami się nazywało urwisów. Nie pamiętam, kiedy pojawiły się te owoce w puszkach, w syropie. Może dopiero za tzw. wczesnego Gierka? Wtedy poznałam smak tych egzotycznych owoców. Podawało się je jako deser, …